İMAR BARIŞI

İMAR BARIŞI KONUSUNDA BİLGİLENDİRME

06 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Genel Kurul’dan sonra yürürlüğü konan ve İmar Barışı olarak adlandırılan Yasa ve Uygulama Yönetmeliği’nin, tapu kaydında ‘Riskli Yapı’ şerhi bulunan kooperatifimize ait binalardaki dairelerimize “ Yapı Kayıt Belgesi” başvurusu yaptığımız takdirde mevcut hali ile bireysel tapu ve iskan alınmasını sağlayıp sağlamayacağı konusunda, Yönetim Kurulu’nun 10.06.2018 tarih, 2018-11 sayılı ve oy birliği ile aldığı Karar neticesinde aşağıdaki adımlar atılarak gerekli bilgiler sağlanmıştır.

  • Ankara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na önce telefon sonra bakanlığın imarbarisi@csb.gov.tr adresine yazılı olarak, (EK-1)
  • Ankara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, kendilerinden beklediğimiz açıklamanın gelmediğini belirterek yeniden yazılı olarak, (EK-2)
  • İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sözlü olarak başvuru yapıp, yazılı cevap isteğimizi belirterek,    (EK-3)
  • ÇŞB’nın oluşturduğu Alo 181 bilgi hattını arayıp, Vatandaş Temsilcisi ile görüşerek sözlü olarak,
  • ÇŞB (Ankara) ve ÇŞB İstanbul İl Müdürlüğünden mail yoluyla gelen cevaplarla birlikte İstanbul Pendik Belediyesi’ne yazılı olarak. (EK-4a, EK-4b)

Önce, Çevre Şehircilik Bakanlığı Ankara ve ÇŞB İstanbul İl Müdürlüğünden görüşler istedik. Sözlü ve yazılı müracaatlarımızın tümüne aldığımız cevaplarda; Binalarımızın riskli yapı olması ve Pendik Tapu Müdürlüğü kayıtlarında ‘Riskli Yapı’ şerhi bulunması nedeniyle, Yapı Kayıt Belgesi için başvuru yaparak parasını ödesek bile bu belgeyi Pendik Belediye’sine götürdüğümüzde risk durumunun sonraki adımların atılmasına izin vermeyeceği, ‘Yapı Kayıt Belgesinin kazanılmış hak elde etmemizi sağlamayacağı, yasada sözü edilen “varsa yıkım kararlarının iptali” ibaresinin 3194 sayılı “İmar Kanunu” na ait yıkım kararları olduğu, bizim binalarımız için sözü edilen yıkım kararının 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki Kanun” (Kentsel Dönüşüm) kapsamında olduğu, bu belgenin kentsel dönüşüm veya binaların yeniden yapılmasına kadar geçerli olacağı, yeniden yapılması halinde yürürlükteki imar mevzuatı hükümlerinin uygulanacağı ve ödenmiş paraların geri alınamayacağı yani alınacak belgenin Kentsel Dönüşüm Kanununun uygulanmasını engellemeyeceği belirtilmiştir.

Sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul İl Müdürlüğü’nün gönderdiği yazılar kanunun ilgili maddelerine atıfta bulunduğundan, konunun üyelerimizce daha iyi anlaşılmasını sağlamak için bu yazılarla birlikte Pendik Belediyesi’ne başvuru yaparak, kendilerinden yorumlamaları ve tarafımıza yazılı vermeleri istenmiştir. Pendik Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ve Belediye Başkan Yardımcısı imzası ile gelen yazı ise Binalarımızın Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında Riskli Yapı ilan edildiği ve yıkım sürecinde bulunduğu, sürecin İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü belirtilmiş, yapı kayıt belgesi düzenletip kat mülkiyeti tesis edilmesinin yıkım sürecini durdurmayacağı, tarafımıza gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı ancak tasarrufun yine de bizlere ait olduğu sözlü ve yazılı olarak anlatılmıştır.

Ayrıca konu ile ilgili Kooperatifimiz avukatı Bekir Uluğ’dan yazılı olarak (EK-5),  Risk Analizini Yapan Tektaş Mühendislik Yetkilisinden de sözlü olarak görüş alınmıştır.

Yönetimimize başvurarak ilgili yasadan yararlanıp tapu alınabileceğini iddia eden ve Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapmamızı isteyen bir grup üye mevcuttur. Bunlardan dilekçe vererek ısrarını sürdüren 12 üyemiz 10.08.2018 tarihinde gerçekleştirdiğimiz toplantıya davet edilerek kendileri ile bilgi paylaşımı yapılmak istenmiş ancak sadece 2 üye toplantıya katılmıştır. Bizdeki mevcut yazılı bilgilerin fotokopileri kendilerine teslim edilmiş, toplantıya katılanlarda, savundukları tezi destekleyici herhangi bir bilgi-belge olmadığı, Denetim Kurulunun da dahil olduğu toplantıda Tutanak ile kayıt altına alınmıştır. Yine de ilgili kurumlardan alacakları, yıkım uygulanmaksızın tapu ve iskan alma imkanı olduğunu belirten bir yazı ile yönetime başvurmaları ve ödenmesi gereken tutarları ödemeyi taahhüt etmeleri halinde Yapı Kayıt Belgesi için başvurulabileceği belirtilmiştir.

10.07.2018 tarih, 2018-12 numaralı ve oy birliği ile alınan Yönetim Kurulu Kararı ile de, edindiğimiz bilgilerin Kooperatifimiz ortakları ile paylaşılmasına karar verilerek ve SMS yolu ile çağrı yapılarak 12.08.2018 tarihinde genel bir Bilgilendirme Toplantısı yapılmıştır. Bu toplantıda da Yapı Kayıt Belgesi başvurusunun hangi koşulda yapılabileceği belirtilerek, bizim ilgili kurumlardan aldığımız belgeler isteyen üyelerle paylaşılmıştır. Toplantıya katılamayanlar için blok kapılarına da asılmış ve İnternet sitemizde de yayınlanma kararı alınmıştır.

Saygılarımızla,

Yönetim Kurulu

Yazışma Evraklarını Görmek İçin Tıklayınız