KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ HAKKINDA 25.08.2020 TARİHLİ BİLGİLENDİRME
Sayın Üyemiz,
6306 sayılı yasa kapsamında kesinleşmiş riskli yapı tespitleri nedeniyle, Pendik Belediyesi tarafından gönderilen 06.03.2019 tarihli tebligat ile 120 gün içinde Belediyeden alınacak Yıkım Ruhsatı sonrası yapılarımızın yıkılması gerektiği bildirilmişti. 24. Mart 2019’da yapılan Olağan Genel Kurulumuzda konu görüşülerek, riskli yapı raporu ve yıkım kararına karşı itiraz edilmesi ve dava açılması kabul edilmemişti. Daha sonra ise tahliye ve yıkım için 30 günlük ek süre verilmiş, bu süre ise 23 Ağustos 2019 tarihinde dolmuştu.
Pendik Belediyesi 11.10.2019 tarihli “İdarece Riskli Yapıların Yıktırılması” konulu yazısını gereği için Zabıta Müdürlüğüne göndermiş, Zabıta Müdürlüğü ise 17.10.2019 tarihli yazısı ile 15 gün içinde tahliye ve yıkımı gerçekleştirmemiz, aksi takdirde kendileri tarafından yıkılarak, yıkım ve tahliyeden doğacak masrafların tarafımızdan tahsil edileceği hususunu tebliğ etmişti. Verilen bu süre de dolmuş ve tahliyeler tamamlanamamıştı.
Gelinen durum nedeniyle Kooperatifimiz ciddi bir mali yükle karşılaşacak olduğundan Pendik Belediyesi ve Pendik Zabıta Müdürlüğü ile şifahi görüşmeler yapılarak, kendilerinin yıkımı gerçekleştirmesi durumunda kooperatif ortaklarımızın karşılaşacağı mali zorluklar anlatılmıştı.
Ayrıca durum 08.12.2019 Pazar günü gerçekleştirdiğimiz genel Bilgilendirme Toplantısı ile üyelerimizle de paylaşılmış, yıkım işleminin Pendik Belediyesince yapılması durumunda binalarımızın geri dönüştürülebilecek varlığının zayi olacağı, binaların tahliye ve yıkımından kaynaklanan masrafların %20 cezası ile kooperatifimizden tahsil edileceği, ödenmesini temin için tapumuza alacak haczi konulacağı anlatılmıştı. Ayrıca 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında anlaşma yolu ile yıkım gerçekleşmemiş olacağından kira yardımı ya da kredi desteği hakkı kaybedilecek, söz konusu bedeller ödenip tapudaki şerh kalkmadığı sürece konutlarımızın yeniden yapılması için inşaat ruhsatı alınması mümkün olmayacaktı.
Üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz toplantıdan sonra 10.12.2019 tarihli yazımızla Pendik Belediyesine müracaat ederek, tahliye işlemleri tamamlandıktan ve yıkım süreci aşamasına gelindikten sonra yıkım işlemlerinin kati suretle kooperatifimiz tarafından yapılacağı hususu bildirilmişti.
Verilen süreler içinde tahliyelerin sağlanamaması nedeniyle yıkım gerçekleştirilmediğinden, Pendik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü 26.12.2019 tarihli yazısını 27.12.2019 tarihinde ve bu defa kooperatif ana giriş kapısına duyuru yapıştırmak suretiyle tebliğ ederek, 09.01.2020 tarihinde yıkımı gerçekleştirecek olduklarından o tarihe kadar binaların yapı sahiplerince boşaltılmasını istemişlerdir. Verilen tarih ihtiyaten durdurulmuş, daha sonra 30.01.2020 tarihli yazısı ile tahliye ve yıkım için 18.02.2020 tarihi verilmişti. Bu tarihe kadar yıktırmamamız halinde, 10.12.2019 tarihli yazımızla kendimiz yıkacağız diye bildirmemize rağmen, yıkımın kendileri tarafından yapılacağı bildirilmişti.
Belediye yetkilileri yıkımın bizim tarafımızdan yapılabilmesi için bu süreçte bir Yıkım firması ile Sözleşme yaparak kendilerine müracaat etmemiz gerektiğini belirtmişlerdir. Bunun üzerine Yönetim Kurulumuz, kooperatifimizin ve dolayısıyla üyelerimizin zarar ve hak kayıpları ile sonuçlanacak böylesi yıkımın önüne geçebilmek için çeşitli firmalar ile görüşmeler yapmış, istediğimiz teminat mektubunu getirebilen YIKTAŞ Yapı İnş. Yıkım Haf.ve Nak.Tic.Ltd.Şti. ile Sözleşme yapılmıştır.
Tahliye ve Yıkımla ilgili Pendik Belediyesi tarafından tekraren bildirimler yapılmış, sonrasında elektrik, su, doğalgaz vs. hizmetleri sonlandırılmış ancak hemen ardından korona virüs önlemleri nedeniyle bu hizmetler yeniden verilmişti. Son olarak 29.07.2020 tarihinde elimize ulaşan 27.07.2020 tarihli yazılarında belirtildiği üzere 13.08.2020 Perşembe günü sitemize ait binaların yıkılacak olduğundan boşaltılması gerektiği belirtilmiş ve bu tarihte ilgili kurumlar tarafından Elektrik, Doğalgaz vs. hizmetler nihai olarak durdurulmuştur.
Söz konusu salgın hastalık ve buna bağlı önlemler nedeniyle Kooperatiflerin Genel Kurul Toplantılarının yapılması da 17.04.2020 tarih ve 31102 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 7244 Sayılı Kanunla ileri tarihlere ertelenmiş, çalışmalarımız ve toplantılarımız kısmen evden ve telekonferans yoluyla sürdürülmüştür.
Üyelerimizin çoğu süresi içinde dairelerini tahliye etmiş olmasına rağmen 68 üyemize ait daireler üyelerimizin kendisi veya kiracısı tarafından kullanılmakta olduğundan bu kişiler 22 Temmuz 2020 tarihinde Noter kanalıyla gönderilen ihtarname ile uyarılmıştır.
Bu arada 3 Pay sahibi üyenin 10. İdare Mahkemesinde açtıkları davada, ihtiyati tedbir ve yıkımın durdurulması yönündeki talep reddedilmiş, bu karara karşı Bölge İdare Mahkemesinde açtıkları davada da itirazları ikinci kez reddedilmişti. 14.02.2020 tarihli karar ile de Pendik Belediyesinin işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek dava oy birliği ile reddedilmişti. Davacı üyeler İstinaf mahkemesine itiraz haklarını kullanarak bu kararın, usulüne uygun tebligat yapılmadığı, delillerin toplanmadığı, bilirkişi raporunun yüzeysel ve hatalı olduğu, taşınmazın güçlendirilebilir olduğu iddialarıyla istinaf yoluyla incelenerek kaldırılması ve öncelikle yürütmenin durdurulmasını istemişlerdi. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Nöbetçi İstinaf Dairesince işin gereği görüşülmüştür. “İstinaf dilekçesinde ileri sürülen hususlar, dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, yürütmenin durdurulması isteminin reddine, istinaf dilekçesinin bu karar ile birlikte karşı tarafa tebliğ edilerek dosyanın tekemmül ettirilmesine ve istinaf istemi hakkındaki nihai kararın dosyanın tekemmülünden sonra verilmesine, 17.08.2020 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak” karar verilmiştir.
Getirilen yasaklama nedeniyle yılın ilk yarısında gerçekleştiremediğimiz Olağan Genel Kurul toplantısıyla ilgili hazırlık çalışmaları devam etmektedir.
Bilgilerinize sunulur.
YÖNETİM KURULU
Not:
Yıkım firması ile yapılan sözleşme iki aşamalıdır.
230 ortağa ait olan Ortak Alan Malzemeleri Yıkım Bedeli Teklifi Ücretinin tamamıdır. Yıkım firması tarafından bu ödeme Sözleşme şartlarına uygun olarak doğrudan Kooperatif hesabımıza yatırılacak olup, bu para üyelerimiz arasında payı oranında bölüştürülecek ve borcu olmayan üyeye doğrudan ödeme yapılacaktır. Borçlu üyelerimizin ise borçlarına mahsup edilecektir.
Üyeye ait olan daire içi (Ek 1, Sayfa 6) sökülebilir ve paraya çevrilebilir bazı malzemeler yıkım bedelinin dışında olup, üyelerimiz yıkım firması ile bire bir görüşecek, sözleşmede belirtilen bedel üzerinden mutabık kalınması halinde fiyatlandırılacak malzemelerin ödemesi yıkım firması tarafından doğrudan üyemize yapılacaktır.
Üyelerimiz dairelerinin anahtarlarını Yıkım firması yetkilisine teslim edebilir. Anahtarlarını vermiş üyelerimizin anahtarları da Yönetimimiz tarafından Yıkım firmasına teslim edilecektir. Anahtarını kaybetmiş veya kiracısından teslim alamamış üyelerimizin, ekinde kimlik fotokopileri bulunan bir dilekçe ile Kooperatifimize başvurmaları halinde anahtar teslimini yaptıkları kabul edilecektir.
Daire içi malzemesinin satışı nedeniyle yıkım firması ile temasa geçmeyen ve anahtar tesliminde bulunmayan üyenin maddi, manevi ve hukuki tüm sorumluluğu kendisine aittir.
Yıktaş Ltd. Şti. Yetkili Kişi: Lütfü Alpaslan AKTAŞ
Telefon: 0530 552 42 41
Ekler:
- YIKTAŞ Ltd. Şti. İle yapılan Sözleşme ve Daire içi Malzeme Fiyat Tablosu (Tıklayınız)
- Nöbetçi İstinaf Mahkemesi’nin 17.08.2020 tarihli kesinleşmiş kararı (Tıklayınız)
- Tahliyesini Gerçekleştirmemiş Üyelerimize gönderilen 22.08.2020 tarihli ihtarname (Tıklayınız)